Citromság: 48 érdekesség, amivel frissen tarthatod az elmédet

Loading
svg4
svg4

48 érdekesség, amivel frissen tarthatod az elmédet

február 5, 2024LociLaci

Fedezd fel a sokféle ismeretanyagot, amely nemcsak az intellektusodat serkenti, hanem hozzájárul kognitív funkcióid általános jólétéhez is.

” Egy Roselle nevű vakvezető kutya 78 lépcsőfokon vezette le az emberek egy csoportját, köztük vak gazdáját, mielőtt az északi torony összeomlott volna 9/11-én. Csak azért állt meg, hogy puszit adjon egy pánikrohamot kapott nőnek.”

„A korábbi sakkvilágbajnok G. Kaszparov „cirkuszi bábunak” nevezte a magyar női sakkozót, Polgár Juditot, és azt mondta, hogy a női sakkozóknak maradniuk kellene a gyermekvállalásnál. Később, 2002 szeptemberében, az Oroszország kontra a világ többi része mérkőzésen Polgár legyőzte Garri Kaszparovot”.

„1960 januárjában a fehér jazz-zongorista, Dave Brubeck lemondta huszonöt állomásos turnéját, amelyet az amerikai Dél főiskoláin és egyetemein tartott, miután huszonkét iskola megtagadta fekete basszusgitárosának, Eugene Wrightnak a fellépését. Lemondott egy tévéműsort is, ahol nem akarták őt bemutatni.”

” A K szindróma: egy álbetegség, amelyet olasz orvosok találtak ki, hogy megmentsék a nácik elől védelmet kereső, kórházukba menekült zsidókat. A K szindróma „betegeit” karanténba zárták, a náciknak pedig azt mondták, hogy ez egy halálos, csúfító és erősen fertőző betegség. Legalább 20 életet mentettek meg.”

” A rómaiak köztudottan síremléket készítettek kutyáiknak, és sírfeliratokat adtak nekik, hogy emlékezzenek rájuk. Az egyik ilyen felirat így szólt: „Sírva fakadok, miközben utolsó nyughelyedre viszlek, annyira, amennyire örültem, amikor 15 évvel ezelőtt saját kezemmel hoztalak haza.”

” Több száz szerelmes levelet találtak két meleg második világháborús katona között, amelyekből most könyvet készítenek. Az egyikben egyikük azt írta: „Hát nem lenne csodálatos, ha a jövőben, egy felvilágosultabb korban minden levelünket kiadhatnák. Akkor az egész világ láthatná, mennyire szerelmesek vagyunk.”

” Dr. Donald Hopkins. Segített kiirtani a himlőt, és egy újabb betegség kiirtásának küszöbén áll. Az évi 3,5 millió esetről tavaly mindössze 28-ra csökkentette a gyöngyféreg-betegséget.”

” Egy skót nőt 1721 körül akasztással való halálra ítéltek. Maggie Dicksont felakasztották, halottnak nyilvánították, fakoporsóba tették és elszállították. Útban a temető felé felébredt, a törvény kimondta, hogy az ítéletét végrehajtották, és még 40 évet élt „Fél-akasztott Maggie” néven.”

„Szingapúrban 21 éves kor felett mindenkit automatikusan szervdonornak regisztrálnak. Ha valaki kivonul ebből a törvényből, az azt eredményezi, hogy a szervátültetési prioritási lista legvégére kerül, ha szervátültetésre lenne szüksége.”

” 1959-ben rendőröket hívtak egy szegregált könyvtárhoz Dél-Karolinában, amikor egy 9 éves fekete fiú nem volt hajlandó távozni. Később fizikából doktorált az MIT-n. 1986-ban halt meg, a Challenger űrsikló egyik űrhajósaként. A könyvtárat, amely nem volt hajlandó kölcsönözni neki könyveket, ma róla nevezték el.”

” Adolfo Kaminsky 18 éves francia hamisítóról, aki a második világháború alatt zsidóknak hamisított személyi igazolványokat. Egyszer 3 napig dolgozott egyfolytában, hogy 300 gyermeknek készítsen papírokat, amíg el nem ájult. Munkáját titokban tartotta – saját lánya csak akkor tudta meg a részleteket, amikor könyvet írt róla.”

” Egy 13 éves fiú hot dog standot nyitott a minnesotai otthona előtt, ami miatt panaszt tettek az egészségügyi hivatalnál. Ahelyett, hogy bezáratták volna, az ellenőrök segítettek neki, hogy a standja megfeleljen az előírásoknak, és a saját zsebükből fizették ki az engedélyért fizetendő 87 dolláros díjat”.

” 2018-ban egy hacker feltörte az emberek routereit (100 000-et), és befoltozta a sebezhetőségüket, hogy más hackerek ne tudjanak visszaélni velük.”

” amikor a NASA először használt elektronikus számítógépeket – John Glenn Föld körüli pályájának kiszámításához -, a tisztviselők Katherine Johnsont kérték fel, hogy ellenőrizze a számítógép számításait; Glenn külön kérte őt, és nem volt hajlandó repülni, hacsak Johnson nem ellenőrzi a számításokat.”

„Kutatók megtanították az afrikai szürke papagájokat arra, hogy zsetonok segítségével vásároljanak ételt. Ezután párokba állították őket, az egyik papagáj tíz zsetont kapott, a másik pedig egyet sem. A megosztásra való ösztönzés nélkül a zsetonokkal rendelkező papagájok elkezdtek adni belőle a tönkrement társaiknak, hogy mindenki tudjon enni.”

„1920-ban a wyomingi Jackson városa 2-1 arányban megválasztotta a kizárólag nőkből álló városi tanácsot a férfiakkal szemben, a város valaha látott legtöbb szavazót vonzva. A „kiskabátos uralkodók” néven ismert nők 3 évig szolgáltak, és sokat tettek a hírhedten törvénytelen város rendbetételéért.”

” A kutyákat azért fújják le olyan gyakran a görények, mert a görények figyelmeztetésképpen felemelik a farkukat, a kutyák ezt úgy értelmezik, hogy „Gyere, szagold meg a fenekemet”, ami éppen az ÉRZÉKELHETŐSÉGESEN ELLENESZŐ ÜZENET, mint amit a görény próbál küldeni.””

” A hollók a farkasokat zsákmányhoz vezetik, hogy a maradékból egy részt magukhoz vehessenek, farkaskergető játékokat játszanak egymással, és egyéni barátságokat alakítanak ki.”

” 1992-ben egy kaliforniai középiskola elrendelte, hogy a tanárok a Fahrenheit 451-ben található összes „obszcén” szót fekete filccel takarják el, mielőtt kiadják a diákoknak a példányokat. Az iskola leállította ezt a gyakorlatot, miután a helyi újságok megjegyezték, hogy milyen ironikus egy olyan könyv elrontása, amely elítéli a cenzúrát”.

” Hollandiában van egy temető, amely 8300 amerikai veteránból áll, akik a második világháborúban haltak meg. Az elmúlt 70 évben holland családok minden vasárnap eljönnek a temetőbe, hogy gondozzák az általuk örökbefogadott sírt. Jelenleg több százan állnak várólistán, hogy gondozók lehessenek.”

” Miután 1938-ban elvesztette állását egyeteme anatómiai tanszékén, Rita Levi-Montalcini laboratóriumot rendezett be a hálószobájában, és az idegrostok növekedését tanulmányozta csirkeembriókban. Ez a munka vezetett az idegnövekedési faktor felfedezéséhez, amelyért 1986-ban Nobel-díjat kapott.”

” Az első világháború alatt kegyelemkutyákat képeztek ki arra, hogy vigasztalják a halálosan sebesült katonákat, akik a senki földjén haltak meg.”

” miután Marcelo Bielsa lett a Leeds United FC menedzsere, rájött, hogy egy átlagos szurkolónak 3 órát kell dolgoznia, hogy kifizesse a meccsjegy árát. Összehívta a játékosait, és 3 órán keresztül szemetet szedetett velük az edzőpálya körül, hogy értékelje, mennyit dolgoznak a szurkolók a szenvedélyükért.”

” A papíralapú könyvek óriási fölényben vannak az e-könyvekkel szemben, még a fiatalok körében is.”

„Egy iskolaigazgató egyszer egy bajba jutott diákot büntetésből az alagsorba ültetett és az amerikai alkotmányt olvastatta vele. Ez a diák (aki emiatt megjegyezte az alkotmányt) Thurgood Marshall volt, aki később az első fekete bőrű legfelsőbb bírósági bíró lett.”

” A 20. század elején a porosz uralom alatt élő dánoknak megtiltották a dán zászló kitűzését. Hogy tiltakozzanak ez ellen, a zászlójukhoz hasonló piros-fehér színmintázatú sertéseket tenyésztettek. A fajtát ma már „dán protest disznónak” nevezik.”

” A Cantor Fitzgerald 658 alkalmazottját veszítette el 9/11-én. A vezérigazgató, aki aznap éppen a gyermekét vitte iskolába, később 180 millió dollárt osztott szét a családoknak, és munkát ajánlott fel az áldozatok minden gyermekének. Ezek közül 57 gyermek 2016-ban már a Cantor Fitzgerald alkalmazásában állt.”

„Az I. világháborúban a Nobel-díjas fizikus, Marie Curie mobil röntgenállomásokat fejlesztett ki, hogy a frontvonalakra utazva segítse a hadsereg sebészeit, és megelőzze az amputációkat, amikor a végtagok épek voltak. Becslések szerint több mint egymillió sebesült katonát röntgeneztek meg az ő egységeivel.”

„A néhai birkózó Bam Bam Bigelow egyszer három gyereket mentett ki egy égő házból, és a bőrének 40%-a másodfokú égési sérüléseket szenvedett, ami arra kényszerítette, hogy visszavonuljon és két hónapig kórházban maradjon. Bam Bam azt mondta, hogy „nem bánta meg” bátor tettét, amíg mindhárom gyerek biztonságban volt.”

” Joseph Strauss, az Golden Gate híd mérnöke elrendelte, hogy a híd alá építés közben egy hálót kell felszerelni a biztonság érdekében. Ez akkoriban forradalmi volt. A háló 19 lezuhanó embert fogott fel, és mindannyiukat megmentette a biztos haláltól.”

„Az amerikai rabszolgatartók tudták, hogy a rabszolgák Mexikóba szöknek, az USA megpróbálta rávenni Mexikót, hogy írjon alá egy egyezményt a szökevény rabszolgákról, de Mexikó nem volt hajlandó aláírni egy ilyen szerződést, ragaszkodva ahhoz, hogy minden rabszolga szabad, amint mexikói földre lép.”

„A Curie család a legtöbb Nobel-díjjal rendelkező család. Marie Curie két fizikai és kémiai Nobel-díjat nyert. Férje, Pierre Curie fizikai Nobel-díjat nyert. Lányuk, Irène Joliot-Curie kémiai Nobel-díjat nyert.”

” Waverly Woodson fekete orvosról, aki legalább 200 sebesültet látott el a D-napon, miközben maga is megsérült. Amikor partot ért, egy gránát szétszakította a partraszálló hajóját, és tele volt repeszekkel. Ennek ellenére felállított egy segélyállomást, és 30 órán keresztül látta el a sebesülteket, egy alkalommal még egy lábat is amputált.”

„Egy indiai faluban egy indiai vörösbegy fészket rakott, és a falu kapcsolótáblájára rakta tojásait. A falu úgy döntött, hogy a madár biztonsága érdekében és a tojások kikelésének lehetővé tétele érdekében több mint egy hónapig nem világítanak az utcán. A madár és a kikelt fiókák 45 nap elteltével biztonságban elrepültek.”

„A montanai Grizzly & Wolf Discovery Centerben dolgoznak a medvék: megpróbálják kinyitni a hűtőtáskákat/ kukákat/ finomságokkal teli konténereket. Ha a medvék nem tudnak egy apró lyuknál nagyobb lyukat ütni, a tárgy medvebiztosnak minősül. A GWDC az egyetlen hely, ahol a termékek kiérdemelhetik az Interagency Grizzly Bear Committee tanúsítványát.”

„1916-ban volt egy módosító javaslat az amerikai alkotmányhoz, amely minden háborús cselekményt nemzeti szavazásra bocsátott volna, és aki igennel szavazott volna, annak önkéntesként kellett volna jelentkeznie az Egyesült Államok hadseregébe.”

” A pingvinek azért tudnak sós vizet inni, mert a szemük közelében lévő mirigyek eltávolítják a sót a véráramukból, majd a felesleges sót kitüsszöghetik.”

„Miután az Universidad del Mar-t a chilei kormány bezárta súlyos pénzügyi szabálytalanságok miatt, Papas Fritas művésznek sikerült bejutnia a páncéltermébe, és elégetni 500 millió dollár értékű tandíjszerződést, megnehezítve ezzel a diákok tartozásának bizonyítását az egyetem felé.”

” The Mandalorian” című tévésorozat 2019-es forgatásakor a stáb kifogyott a Stormtrooper-jelmezekből, ezért egy Star Wars-rajongó szervezet helyi fiókjához fordultak, amelynek tagjai saját készítésű Stormtrooper-jelmezekben érkeztek a forgatásra.”

” Joseph Bazalgette, az 1860-as években London csatornáit tervező férfi azt mondta: „Nos, ezt csak egyszer fogjuk megcsinálni, és mindig van valami előre nem látható”, és megduplázta a cső átmérőjét. Ha ezt nem tette volna meg, akkor az 1960-as években túlcsordult volna (ma is használatban van sl)”.

„Bill Murray egyszer taxit vezetett, hogy a taxisofőr a hátsó ülésen szaxofonozással tölthesse az időt. A taxisofőr megemlítette, hogy soha nem volt ideje szaxofonozni, mivel napi 14 órát kellett dolgoznia. Murray átült a sofőrülésbe, hogy végre játszhasson néhány dallamot”.

” Majel Barrett, a Csillagflotta számítógépének hangja a Star Trekben, halála előtt egy egész fonetikus hangkönyvtárat vett fel, ami lehetővé tette, hogy a hangját a jövő generációi számítógépként használhassák.”

” Szaúd-Arábia véletlenül tankönyvek ezreit nyomtatta ki, amelyeken Yoda képe látható, amint Faisal király mellett ül, miközben aláírja az 1945-ös ENSZ alapokmányt.”

” a hirtelen halála előtti hónapokban az egykori Mythbuster Grant Imahara épített egy teljesen animatronikus Baby Yodát. Miután 3 hónapot töltött személyes idejéből a tervezéssel, programozással és 3D nyomtatással, kórházakba akarta vinni, hogy felvidítsa a beteg gyerekeket.”

„A japán Okayama város buszvezetői a rivális buszjárat megjelenése közepette a munkahelyük biztonságának javítása érdekében úgy döntöttek, hogy 2018-ban egyedülálló módon sztrájkba lépnek. A sztrájk ideje alatt úgy támogatták a közösséget, hogy továbbra is vezették az útvonalaikat, de egyszerűen nem számítottak fel díjat az ügyfeleknek.”

„Elinor Powell fekete ápolónő volt, aki a második világháborúban szolgált. Egy hadifogolytáborba osztották be dolgozni, mint a legtöbb afroamerikai ápolónőt abban az időben, és ott beleszeretett egy német hadifogolyba. Összeházasodtak és gyerekeik születtek annak ellenére, hogy ez mind az Egyesült Államokban, mind Németországban illegális volt ebben az időszakban.”

„A bébibaglyok hasra fekve alszanak, mert a fejük túl nehéz. Ezt teszik, amíg nem elég nagyok ahhoz, hogy felegyenesedve aludjanak.”

svg

What do you think?

It is nice to know your opinion. Leave a comment.

Leave a reply

Loading
svg To Top

Quick Navigation

  • 1 svg

    48 érdekesség, amivel frissen tarthatod az elmédet