Citromos kosár - tudtad-e

Legnagyobb kígyó

A nagy anakonda nem is is feltétlenül hosszával, hanem sokkal inkább eszméletlen súlyával nyerte el ezt az állati rekordot. Az ázsiai kockás piton ugyan nagyobbra nőhet nála, de nem éri el az anakonda hatalmas, akár 250 kilogrammos súlyát. Élete során elérheti a 7-10 méter is. Lassú folyókban, állóvizekben vagy azok közvetlen környezetében él. A kifejlett anakondák képesek egy nyulat, vagy akár egy kajmánt (hüllők osztályába, a krokodilok rendjébe, az aligátorfélék családjába tartozó faj) is elejteni.

A legértékesebb állat

A legnagyobb összegeket a telivér lovakért fizetik ki. 1983 augusztusában Maktoum al Maktoum sejk 40 millió dollárért hírdette meg a lovát.

A legfalánkabb állat

A természet legelképesztőbb evőgépe a selyemlepke hernyója, amely életének első 48 órájában születési súlyának 86 ezerszeresét fogyasztja el. Egy ilyen étvágyú, 3,17 kg súlyú csecsemő 273 tonna táplálékot venne magához két nap alatt.

A legerősebb regenerációs képesség

A szivacsok testük legapróbb részéből képesek egész testüket felépíteni. Ha egy szivacsot finom gézen keresztülpasszírozunk, az egymástól elválasztott szövetdarabok mind új egyedként élnek tovább.

A legtermékenyebb állat

Kiszámították, hogy a káposzta-levéltetű egy év alatt annyi uzódot tud létrehozni, hogy azok összsúlya (822 millió tonna) háromszorosa volna a Földön élő összes ember súlyának. Szerencsére a tetvek halandósága is nagy.

A legnagyobb állatcsapat

Az eddig megfigyelt legnagyobb állatcsapat az a 10 millió tonnára becsült krill-raj volt, amelyet amerikai tudósok követtek nyomon az Antarktiszon 1981 márciusában. A raj nagysága megfelelt a világ évi halfogása 1/7-ének.

Az életfunkciók leghosszabb szüneteltetése
A legalacsonabb testhőmérséklet

Az emlősök közül az Ausztráliában és Új-Guineában honos, tojással szaporodó ausztráliai hangyászsünnek a legalacsonyabb a vérhőmérséklete: szokásos körülmények között 22,2 – 24,4 fok.

A legnagyobb erőkifejtés

Méreteihez képest a legnagyobb erőt a természetben a szurkos pattanóbogár fejt ki: átlagosan 400 g gyorsulással pattan a levegőbe, amikor a ragadozók elől menekül. Kiszámították, hogy egy 12 mm-es, 40 mg-os példány 30 cm magasságba ugorva 2300 g rekordlassulással ér földet.

A leghosszabb vemhesség

Az elevenszülő fekete vagy alpesi szalamandra vemhessége a svájci Alpokban, 1400 méter magasság felett 38 hónapig is eltart, kisebb magasságban azonban ez az időszak 24-25 hónapra rövidül.

A legerősebb szagú

A világ legáthatóbb szagú állata az afrikai zorilla. A végbélmirigyeiből kibocsátott émelyítő nedveket 1,6 km-es körzetben lehet érezni. Följegyezték, hogy egy zorilla több órán át bűzével tartott távol magától kilenc jól megtermett oroszlánt, hogy egy zebratetemet zavartalanul birtokolhasson.

A leggyorsabb földtúró

A földtúrás világbajnoka a keleti földikutya. Az Oroszország déli részén talált egyik föld alatti járatuk 363 méter hosszú volt, ez azonban eltörpült a mellett az alagútrendszer mellett, amelyhez 114 földtúrás tartozott, és az utolsó kettő 169 méterre esett egymástól.

A legerősebb harapású állat

Egy a Bahama-szigeteki tengeri laboratóriumban gnathodinamométerrel (harapásmérő) végzett kísérletből kiderült, hogy egy két méteres sötét cápa állkapcsa 60 kg erőt tud kifejteni. Ez négyzetcentiméterenként 3 tonna, a fog hegyén pedig 19,6 tonna nyomásnak felel meg.

A legerősebb hangú állat

A „beszélgető” kékbálnák által kibocsátott kisfrekvenciás rezgések hangereje eléri a 188 dB-t, így a kékbálnák a leghangosabb élőlények. Hangjuk 850 km távolságból észlelhető.

A világ legkisebb hüllője

1998-ban fedezték fel a Dominikai Köztársaságban. Ez a 16 mm-es törpe gekkó (Sphaerodactylus ariasae). A Karib-tenger szigetvilágában él.

Turmix
Turmix
Kutatás
Facebook
Keserű sorsok
Keserű sorsok Vigyázni kell a mai ejtőernyőkkel, nagyon hasonlítanak a hátizsákomra.
Még több ilyet: Keserű sorsok

Jukebox - citromzene
Zenedoboz
Hallgass bele abba, amiket mi is szoktunk hallgatni: zenedoboz
Locitrom - Humor - Vicces videók - Viccek