Citromos kosár - tudtad-e

A világ legerősebb söre

BREWMEISTER-A skót gyár 2013-ban felülmúlta magát és megalkotta a 67,5%-os Kígyóméreg, azaz Snake Venom nevű sörét. Füstölt tőzeg maláta és pezsgő felhasználásával készült, és kb. 80 $-ért meg is volt vásárolható, de ma már szinte lehetetlen hozzájutni.

A világ legnagyobb virága

titánbuzogány, másik ismert nevén óriáskontyvirág (Amorphophallus titanum) egy a kontyvirágfélék családjába tartozó növényfaj. Nem csak a legnagyobb, hanem talán a legbüdösebb virág is. Odoardo Beccari olasz botanikus fedezte fel 1878-ban Szumátrán. A név a görög amorphos (formátlan), phallos (penis) és titan (óriás) szavakból származik.

A legnagyobb méretű – 2,94 méter magas – virágot 2005-ben a stuttgarti Wilhelma botanikus kertben mérték.

A világ leghosszabb focimeccse

A 72 órányi tömény futballnak a manchesteri Stertford középiskola pályája adott otthont, a háromnapos küzdelem pontosan 48 kilencven perces mérkőzés időtartamának felelt meg, a labdarúgók öt óránként pihenhettek. A két csapat célja nem csupán az előző, 62 órás rekord megdöntése volt, de hősies helytállásukkal és kitartásukkal pénzt is gyűjtöttek a rászorulóknak egy helyi jótékonysági szervezet segítségével.

Bár a részvétel, és nem a győzelem volt a fontos, jegyezzük meg, hogy a végeredmény 603–462 lett, ami azt jelenti, az egyik csapat tagjainak azzal a tudattal kell tovább élniük, hogy életük legkeményebb futballmeccsét bizony 141 gólos különbséggel elvesztették.

A világ legnagyobb busza

Már a neve is sokat sejtet annak a járműnek, mellyel a Volvo megszerezte a világ legnagyobb buszának címét. A Gran Artic 300 egy duplacsuklós személyszállító haszongépjármű, mely közel harminc méter hosszú, és háromszáz utas egyidejű szállítására alkalmas. 

A legerősebb rúgás

Ronny Heberson 2006 novemberében 211 kilométer/óra sebbességű lövést vitt véghez!

Ez számít a mai napig az abszolút világcsúcsnak.

A világ legritkább szemszíne

A világon élnek természetes lila szemszínnel emberek...igaz egyre kevesebben!

Köztük a legismertebb Elizabeth Taylor színésznő!

A világ legnagyobb Jaffa keksze

A gigantikus édességhez 6 kilónyi porcukrot, és ugyanennyi lisztet használtak fel, azaz összesen 14 kilót nyom az egyetlen keksz darab, mely nagyobb, mint egy ember.

A készítők elmondása szerint külön két ember erejére volt szükség az édes "falat" megemeléséhez, és a helyére pakoláshoz.

A világ legexkluzívabb húsboltja

A sydneyben található bolt kirakatai kettősfalú üveg mögött temperálva biztosítják a folyamatosan változó kínálat ideális bemutatását. Az enteriőrt rozsdamentes acél és rézfelületek, illetve fa és márványburkolatok jellemzik. A meleg tónusú fa otthonossá teszi a funkciójából adódóan steril helyiségeket, ugyanakkor a klasszikus európai boltok romantikus hangulatát is felidézi a látogatóban.

húsüzlet több mint látványos: a bolt minden részlete ámulatba ejti, meghökkenti és provokálja a szemlélőt, kezdve az üvegezett, hűtött, folyamatosan változó fellógatott húsválasztékkal teli kirakattól a bolt belsejében elhelyezett fatőkékig, a padlótól mennyezetig tartó, húsárukkal teli polcokig és a mozgó láncokra fellógatott húsokig. A látványos felvonulás háttere a himalájai sótömbökből készült fal, amely sterilizálja a levegőt és finom sós aromával itatja át a húsokat.

A világ legnagyobb kikötője

A Port of Shanghai egy mélytengeri és egy folyami kikötőt is magába foglal, ez utóbbi a Jang-ce, Huangpu és Qiantang folyókat szolgálja ki. A kikötő nyilvános termináljait üzemeltető Shanghai International Port Group (SIPG) szerint a shanghai-i éves import és export Kína külkereskedelmének egynegyedét teszi ki.

Shanghai-t 1842-ben nemzetközi kikötőnek nyilvánították, s a város ezután növekedésnek indult. Majd az 1949-es kommunista hatalomátvételt követően Kína külkereskedelme, így a kikötő forgalma is lecsökkent. Aztán 1991-ben a kínai kormány engedélyezte a gazdasági reformot Shanghai-ban, és a kikötői tevékenység azóta is virágzik.

Havonta több mint 2 000 hajó indul ebből a kikötőből. További jellemzői: 125 horgonyzóhely, összesen 20 kilométer hosszúságú rakpart, 293 000 négyzetméternyi raktár, 4,7 millió négyzetméter tárolóterület és 5 143 rakománykezelő berendezés.

A világ legkisebb majma

A törpe selyemmajom (Cebuella pygmaea) a világ legkisebb majomfajának számít. A pici állat Dél-Amerikában őshonos, testsúlya éppen hogy eléri a 100 grammot. A testhossza 117-152 milliméter között mozog, plusz a farka, ami 172-229 milliméterre is megnő. Kis termete ellenére nagyon messzire tud ugrani, ha kell, akár öt métert is repül két ág között 

A világ legrövidebb filmje

A rendező elkészítette a világ eddigi legkisebb és legrövidebb filmjét, írja a Digitalspy. Anton Corbijn alkotása 30 képkockából áll, vagyis alig 1 másodpercig tart a mű. A film bélyeg formában kerül nyilvánosságra, a dán postahivatalokban vásárolhatjuk meg. Corbijnt egy 1951-es dán bélyeg inspirálta. Cas Oorthuys alkotásán egy lány látható egy szélmalom előtt. A kisfilmben pedig Carice van Houten harap rá egy ujjra, miközben a háttérben egy szélmalom látszik.

A világ legkisebb háza

A kanadai Little House, vagyis kicsi ház 2,2 méter széles, illetve 14,3 méter hosszú.

A legnézettebb sportesemény

A várakozásoknak megfelelően az idén is nézettségi csúcsot döntött a Super Bowl. A profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) döntője minden idők legnézettebb televíziós műsora lett az Egyesült Államokban. A Nielsen Media Research szerint átlagosan 111,3 millióan tekintették meg a New York Giants és a New England Patriots összecsapását – a stadionban 68 ezer néző volt –, amelyet előbbi csapat nyert meg 21-17-re. A meccs utolsó fél óráját 117,7 millióan követték végig.

A leghizlalóbb étel a világon

A burgonya önmagában egy viszonylag egészséges, keményítőben gazdag étel. De Kanadában a poutine, ami hasábburgonya chedar sajttal és mártással van elkészítve egy igazi kalóriabomba. Olyan népszerű az országban, hogy még a Burger Kingben is árulják. A gyorsétterem tájékoztatója szerint egy tányérnyi adag 740 kalóriát és 41 grammnyi zsírt tartalmaz. És ez még csak a hagyományos változat. Az éttermek különböző változatú poutinokat árulnak, amik még több kalóriát tartalmaznak.

A nyugati világ legrégibb térképe

Kis fekete cserépdarabka, vésett betűkkel és cikk-cakkokkal; nem nagyobb egy postai bélyegnél. 2003. augusztus 21-én került elő a föld mélyéből a dél-itáliai Soletóban egy ásatás során. Nevét felfedezése helyéről kapta: a világsajtó - így a Telegraph honlapja is - csak Soletói-térképként emlegeti. A területen dolgozó régészcsoport és belga vezetője, a Montpellier Egyetem tanára, Thierry van Compernolle hosszú ideig titokban tartották még a lelet létezését is.

Azóta nyilvánosságra került: a nyugati civilizáció legrégebben keletkezett térkép-töredékéről van szó, amely kb. i.e. 500-ra datálható. A klasszikus antikvitás időszakának első térképeit tehát már a rómaiak előtt megalkották.

Turmix
Turmix
Kutatás
Facebook
Édes anyááám
Édes anyááám A csipet csapat atomtámadás után: "cifet cafat"
Még több ilyet: Édes anyááám

Jukebox - citromzene
Zenedoboz
Hallgass bele abba, amiket mi is szoktunk hallgatni: zenedoboz
Locitrom - Humor - Vicces videók - Viccek