Citromos kosár - tények

A legfalánkabb

A természet legelképesztőbb evőgépe a selyemlepke hernyója, amely életének első 48 órájában születési súlyának 86 ezerszeresét fogyasztja el. Egy ilyen étvágyú, 3,17 kg súlyú csecsemő 273 tonna táplálékot venne magához két nap alatt.

A legerősebb regenerációs képesség

A szivacsok testük legapróbb részéből képesek egész testüket felépíteni. Ha egy szivacsot finom gézen keresztülpasszírozunk, az egymástól elválasztott szövetdarabok mind új egyedként élnek tovább.

A legtermékenyebb

Kiszámították, hogy a káposzta-levéltetű egy év alatt annyi uzódot tud létrehozni, hogy azok összsúlya (822 millió tonna) háromszorosa volna a Földön élő összes ember súlyának. Szerencsére a tetvek halandósága is nagy.

Tudtad-e?
A legnagyobb állatcsapat

Az eddig megfigyelt legnagyobb állatcsapat az a 10 millió tonnára becsült krill-raj volt, amelyet amerikai tudósok követtek nyomon az Antarktiszon 1981 márciusában. A raj nagysága megfelelt a világ évi halfogása 1/7-ének.

Az életfunkciók leghosszabb szüneteltetése

1846-ban két kimúlt sivatagi csigát vittek a British Museumba, ahol felragasztották őket egy kiállítási táblára. Négy évvel később, 1850 márciusában a múzeum személyzete az egyiket langyos vízbe tette. A csiga mozogni kezdett, majd hamarosan táplálkozott is. A szívós állat ezután még két évig élt.

A legalacsonabb testhőmérséklet

Az emlősök közül az Ausztráliában és Új-Guineában honos, tojással szaporodó ausztráliai hangyászsünnek a legalacsonyabb a vérhőmérséklete: szokásos körülmények között 22,2 – 24,4 fok.

A leglassúbb anyagcsere

Az Új-Zélandon élő gyíkszerű tuatara anyagcseréje annyira csökkentett, hogy 60 percig is képes meglenni levegővétel nélkül.

A legnagyobb erőkifejtés

Méreteihez képest a legnagyobb erőt a természetben a szurkos pattanóbogár fejt ki: átlagosan 400 g gyorsulással pattan a levegőbe, amikor a ragadozók elől menekül. Kiszámították, hogy egy 12 mm-es, 40 mg-os példány 30 cm magasságba ugorva 2300 g rekordlassulással ér földet.

A legerősebb

Méretükhöz viszonyítva a legerősebbek a trópusokon található szkarabeuszfajok nagyobb példányai. Egy orrszarvúbogárral végzett kísérletből kiderült, hogy a testsúlyának 850-szeresét is képes megtartani a hátán. Egy nagy ganajtúró testsúlyának 400-szorosát, 80 g-ot vitt egyik helyről a másikra, 100 g-ot pedig felemelt.

A leggyorsabb és leglassúbb növekedés

Az állatok világában a kékbálna borja növekszik a leggyorsabban. A szinte láthatatlan a mg töredékét kitevő pete 22 hónap és 3 hét – a vemhesség és az első életév – alatt mintegy 26 tonnára növekszik. Ez 30 milliárdszoros növekedést jelent. Leglassabban az Atlanti-óceán északi részén élő mélytengeri kagyló növekszik. Mintegy 100 év szükséges ahhoz, hogy elérje a 8 mm-es hosszúságot.

A legerősebb szagú

A világ legáthatóbb szagú állata az afrikai zorilla. A végbélmirigyeiből kibocsátott émelyítő nedveket 1,6 km-es körzetben lehet érezni. Följegyezték, hogy egy zorilla több órán át bűzével tartott távol magától kilenc jól megtermett oroszlánt, hogy egy zebratetemet zavartalanul birtokolhasson.

A leggyorsabb földtúró

A földtúrás világbajnoka a keleti földikutya. Az Oroszország déli részén talált egyik föld alatti járatuk 363 méter hosszú volt, ez azonban eltörpült a mellett az alagútrendszer mellett, amelyhez 114 földtúrás tartozott, és az utolsó kettő 169 méterre esett egymástól.

A legerősebb harapású

Egy a Bahama-szigeteki tengeri laboratóriumban gnathodinamométerrel (harapásmérő) végzett kísérletből kiderült, hogy egy két méteres sötét cápa állkapcsa 60 kg erőt tud kifejteni. Ez négyzetcentiméterenként 3 tonna, a fog hegyén pedig 19,6 tonna nyomásnak felel meg. A 6 méteres nagy fehér cápa állkapcsának erejét még nem mérték.

A legerősebb hangú

A „beszélgető” kékbálnák által kibocsátott kisfrekvenciás rezgések hangereje eléri a 188 dB-t, így a kékbálnák a leghangosabb élőlények. Hangjuk 850 km távolságból észlelhető.

Turmix
Turmix
Kutatás
Facebook
Csípős beszólások
Csípős beszólások Ha nekem ilyen fejem lenne, szatyorban vinném.
Még több ilyet: Csípős beszólások

Jukebox - citromzene
Zenedoboz
Hallgass bele abba, amiket mi is szoktunk hallgatni: zenedoboz
Locitrom - Humor - Vicces videók - Viccek