Citromos kosár - tények

A legértékesebb állat

A legnagyobb összegeket a telivér lovakért fizetik ki. 1983 augusztusában Maktoum al Maktoum sejk 40 millió dollárért hírdette meg a lovát.

A legfalánkabb állat

A természet legelképesztőbb evőgépe a selyemlepke hernyója, amely életének első 48 órájában születési súlyának 86 ezerszeresét fogyasztja el. Egy ilyen étvágyú, 3,17 kg súlyú csecsemő 273 tonna táplálékot venne magához két nap alatt.

A legerősebb regenerációs képesség

A szivacsok testük legapróbb részéből képesek egész testüket felépíteni. Ha egy szivacsot finom gézen keresztülpasszírozunk, az egymástól elválasztott szövetdarabok mind új egyedként élnek tovább.

A legtermékenyebb állat

Kiszámították, hogy a káposzta-levéltetű egy év alatt annyi uzódot tud létrehozni, hogy azok összsúlya (822 millió tonna) háromszorosa volna a Földön élő összes ember súlyának. Szerencsére a tetvek halandósága is nagy.

A legnagyobb állatcsapat

Az eddig megfigyelt legnagyobb állatcsapat az a 10 millió tonnára becsült krill-raj volt, amelyet amerikai tudósok követtek nyomon az Antarktiszon 1981 márciusában. A raj nagysága megfelelt a világ évi halfogása 1/7-ének.

Az életfunkciók leghosszabb szüneteltetése
A legalacsonabb testhőmérséklet

Az emlősök közül az Ausztráliában és Új-Guineában honos, tojással szaporodó ausztráliai hangyászsünnek a legalacsonyabb a vérhőmérséklete: szokásos körülmények között 22,2 – 24,4 fok.

A legnagyobb erőkifejtés

Méreteihez képest a legnagyobb erőt a természetben a szurkos pattanóbogár fejt ki: átlagosan 400 g gyorsulással pattan a levegőbe, amikor a ragadozók elől menekül. Kiszámították, hogy egy 12 mm-es, 40 mg-os példány 30 cm magasságba ugorva 2300 g rekordlassulással ér földet.

A leghosszabb vemhesség

Az elevenszülő fekete vagy alpesi szalamandra vemhessége a svájci Alpokban, 1400 méter magasság felett 38 hónapig is eltart, kisebb magasságban azonban ez az időszak 24-25 hónapra rövidül.

A legerősebb szagú

A világ legáthatóbb szagú állata az afrikai zorilla. A végbélmirigyeiből kibocsátott émelyítő nedveket 1,6 km-es körzetben lehet érezni. Följegyezték, hogy egy zorilla több órán át bűzével tartott távol magától kilenc jól megtermett oroszlánt, hogy egy zebratetemet zavartalanul birtokolhasson.

A leggyorsabb földtúró

A földtúrás világbajnoka a keleti földikutya. Az Oroszország déli részén talált egyik föld alatti járatuk 363 méter hosszú volt, ez azonban eltörpült a mellett az alagútrendszer mellett, amelyhez 114 földtúrás tartozott, és az utolsó kettő 169 méterre esett egymástól.

A legerősebb harapású állat

Egy a Bahama-szigeteki tengeri laboratóriumban gnathodinamométerrel (harapásmérő) végzett kísérletből kiderült, hogy egy két méteres sötét cápa állkapcsa 60 kg erőt tud kifejteni. Ez négyzetcentiméterenként 3 tonna, a fog hegyén pedig 19,6 tonna nyomásnak felel meg.

A legerősebb hangú állat

A „beszélgető” kékbálnák által kibocsátott kisfrekvenciás rezgések hangereje eléri a 188 dB-t, így a kékbálnák a leghangosabb élőlények. Hangjuk 850 km távolságból észlelhető.

A világ legkisebb hüllője

1998-ban fedezték fel a Dominikai Köztársaságban. Ez a 16 mm-es törpe gekkó (Sphaerodactylus ariasae). A Karib-tenger szigetvilágában él.

A leggyorsabb mozgású élőlény

Egy Németországban végzett kísérletsorozat alkalmával jegyezték fel, hogy a 30 fokos, ill. 45 fokos szögben lecsapódó vándorsólyom 270 km/óra, ill. 350 km/óra sebességet érhet el.

Turmix
Turmix
Kutatás
Facebook
Édes anyááám
Édes anyááám Robotszex: kiveri a biztosítékot.
Még több ilyet: Édes anyááám

Jukebox - citromzene
Zenedoboz
Hallgass bele abba, amiket mi is szoktunk hallgatni: zenedoboz
Locitrom - Humor - Vicces videók - Viccek