Citromos kosár - tények

A világ legmagasabb körhintája

Texasban megnyitotta kapuit a Six Flgs Over Texas vidámparkban a világ legmagasabb körhintája, a Texas SkyScreamer. A szerkezet 122 méter magasra emeli utasait és a maximum 24 főt forgató óriáskerék egy 38 méteres sugarú körben és 56 km/órás sebességgel repíti őket.

Európa legrégebbi téglaépülete

Howar, Skócia-Épült kb. 5500 évvel ezelőtt!

A világ legmélyebb, ember által fúrt lyuka

A szupermély fúrást a Kola-félszigeten egy apró, ámde annál mélyebb lyukon át valósították meg. A cél az volt, hogy elérjék azt, hogy átszakítva a földkérget, elérjék a Föld köpeny rétegét.

Az SzG-3 jelű legmélyebb fúrás 1989-ben elérte a 12 261 méter mélységet és 2008-ig is ez volt a legmélyebb fúrólyuk. Jelenleg a leghosszabb fúrólyuk, melyet valaha is mélyítettek, a 12 290 méter mély Maersk BD-04A olajkút Al-Shaheennál Katarban.

A világ legdrágább ingatlanja

A legdrágább ingatlannak egy Mumbai-ban lévő, Antilla névre keresztelt lakás számít. Az 1 milliárd dollár értékű otthon 37.161 négyzetméternyi lakótérrel és három helikopter leszállópályával rendelkezik, valamint – ha úgy adódik –, akár 168 autónak is parkolási lehetőséget nyújt.

A világ legnagyobb erőműve

Három-szurdok-gát Kína Hubei tartományában a Jangce-folyón épített vízerőmű. Névleges, beépített teljesítményét tekintve (21 000 MW) a világ legnagyobb erőműve. A Három-szurdok gát 24 milliárd dollárból valósult meg. A betonból és acélból épült gát 2335 m hosszú, a gát felső szintje a tengerszint felett 185 m-rel fekszik. Az építkezéshez 27,2 millió m3 betont használtak fel, melynek nagy része a gát falába került. A betonba 463 000 tonna acélt szereltek, és az építők körülbelül 102,6 millió m3 földet mozgattak meg. 632 km2 területű tavat duzzaszt a folyón felfelé, egészen Chongqing (Csungking) városáig.

A világ legnagyobb konténerszállítója

A Hong Kong-i székhelyű Orient Overseas Container Line átvette új konténerszállító hajóját, amely több mint 21000 20 lábas konténer szállítására alkalmas. A hajóit városokról elnevező OOCL, ennek a Hong Nevet adta.

A Samsung Heavy Industries által épített ultra nagy szerkezet egészen pontosan 21 413 TEU kapacitású. Néhány centi híján 400 méter hosszú, 58,8 méter széles, a merülése pedig 32, 5 méter. A hajó össztömege meghaladja a 191 ezer tonnát.

A világ legnagyobb tehene

A Holstein fajtájú patás a világ legnagyobb tehene a gazdái szerint. A 193 centiméteres marmagasságával jócskán gazdája, Tom Parker főlé tornyosul. A roppant magassághoz pedig brutális tömeg is jár, hiszen több mint egy tonnára, egészen pontosan 1043 kilóra hízott. A hatalmas állat 45 kiló szénát, 6 kiló búzát és több mint 300 liter vizet fogyaszt el egyetlen nap alatt. Mindebből 68 kilónyi ürüléket állít elő napi szinten.

A világ legnagyobb temploma

A Sagrada Família, a Szent Család-templom vagy A Jövő Temploma Barcelona területén (Katalónia, Spanyolország) található templom, katalán nyelven a hivatalos neve: Temple Expiatori de la Sagrada Família (A Szent Család engesztelő temploma).

A bazilika összhossza 90 m, szélessége 60 m. A főhajó szélessége 45 m.

A 18 torony közül eddig 8 épült meg.

A főtorony 170 m magas lesz.

A világ legnagyobb kereskedelmi forgalomba hozott hamburgere

Súlya: 121,11 kilogramm és 48 órán át készült!

 

A világ legnagyobb medencéje

világ legnagyobb medencéje a dél-amerikai Chilében épült fel. Chile, hivatalosan a Chilei Köztársaság (spanyolul: República de Chile) Dél-Amerikában, az Andok hegyvonulatai és a Csendes-óceán között húzódik.

A tengerparton, a parttal párhuzamosan ásták ki a közel ezer méter hosszú medencét, amely 3,5 méter mély, és 7,7 hektáron terül el. A medence felülete 81.000 m2, és 250 millió liter tisztított tengervízzel van feltöltve. Felépítése 5 évig tartott, az éves fenntartási költsége 2 millió dollárba kerül. 

A világ legdrágább csokija

Chocopologie Chocolate Truffle, Fritz Knipschildt – 2.600 dollárba, azaz 647.000 forintba kerül 0,45 kilogramm-

1999-ben kicsiny koppenhágai lakásában kezdett el csokikat készíteni Fritz Knipscildt. Egyre több megrendelést kapott, és olyan neveknek lett a beszállítója, mint a gasztroguru Martha Stewart. 2005-ben saját üzletet nyitott, és immár semmi sem állíthatta meg a terjeszkedésben... A Chopologie egy termékcsalád, a trüffel 70 százalékos Vahlrona csokoládából készül.

A világ legnagyobb hala

A jura időszak (206 millió évtől 145 millió évig) végét jelző oxfordi és tithon emelet tengeri üledékes rétegeiből kerültek elő Angliában és Németországban annak a hatalmas csontos halnak a maradványai, amelynél soha nem élt méretesebb hal a világóceánban.

A fosszilis csontmaradványok alapján a Leedsichthys kifejlett példányainak az átlagos testhossza 16–22 méter lehetett, néhány különösen méretes egyedük azonban elérhette a jelenkori világtenger egyik legnagyobb óriása, a barázdásbálna (Balenoptera physalis) 27 méteres maximális testhosszát is. 

A világ legnagyobb vára

Malbork vára (143,591 m2)

A lengyelországi Malbork a világ legnagyobb vára. 1274-ben építették a német lovagrend tagjai, akik székhelyként használták, hogy segítsenek legyőzni a lengyel ellenséget és hogy innen irányítsák balti területeiket. A várat számtalanszor bővítették, hogy képes legyen befogadni az egyre növekvő létszámú lovagságot, míg végül 1466-ban a lovagok Königsburgba vonultak vissza.

 

A világ leghosszabb teniszmeccse

John ISNER amerikai teniszező ül a földön a francia Nicolas Mahmut elleni maratoni Grand Slam-mérkőzés közben 2010. június 23-án, a wimbledoni nyílt teniszbajnokság harmadik napján!

Az összecsapás számos, megdönthetetlennek tűnő rekordot hozott: összességében 11 óra 5 percen át tartott, az utolsó szettben pedig 8 óra 11 percig küzdöttek egymással a felek. Isner 112, Mahut 103 ászt ütött.

Minden idők legnézettebb műsora

A várakozásoknak megfelelően az idén is nézettségi csúcsot döntött a Super Bowl. A profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) döntője minden idők legnézettebb televíziós műsora lett az Egyesült Államokban. A Nielsen Media Research szerint átlagosan 111,3 millióan tekintették meg a New York Giants és a New England Patriots összecsapását – a stadionban 68 ezer néző volt –, amelyet előbbi csapat nyert meg 21-17-re. 

Turmix
Turmix
Kutatás
Facebook
Édes anyááám
Édes anyááám Ötödölő =what is the name of the man, who killed 4 of 20?
Még több ilyet: Édes anyááám

Jukebox - citromzene
Zenedoboz
Hallgass bele abba, amiket mi is szoktunk hallgatni: zenedoboz
Locitrom - Humor - Vicces videók - Viccek