Citromos kosár - tények

A világ legveszélyesebb városa

San Pedro Sula - Honduras

 

719,447 lakosra jutott 1,143 gyilkosság.

A világ legferdébb tornya

A németországi Kelet-Frízföld egy kis helysége vetekszik az olaszországi Pisa városával, Frank Wessels evangélikus lelkész ugyanis azt állítja, hogy Suurhusenben található a világ legferdébb tornya.

A világ legnagyobb lakótelepe

Hong Kong (HongkongKína déli tengerpartjánál terül el.

Politikai, történelmi és földrajzi okok miatt teljes területének csak 23,7%-át építettek be ebből 6,8%-ra épültek lakóépületek. Sok olyan nagyváros van a Földön, ahol több mint 7 millióan élnek, de itt található a legtöbb 35-100 méter közötti toronyház a világon. Az Emporis adatbázisa szerint Hong Kongban 1223 felhőkarcoló található, ezzel a legelső a világranglistán.

A világ legelszigeteltebb lakott szigete

Tristan da Cunha vulkanikus szigetcsoport, illetve annak főszigete az Atlanti-óceán déli részén. A világ legelszigeteltebb lakott településének számít, a legközelebbi falu 2460 kilométerre északra, Szent Ilona szigetén van. A kontinensektől is igen távol helyezkedik el: Dél-Afrikától 2816 kilométerre, Dél-Amerikától pedig 3360 kilométerre van.

A világ legnagyobb szélvihara

A Katrina hurrikán, mely 2005-ben 185milliárd dollár kárt okozott!

A halottak száma pedig 1883 volt!

A világ legveszélyesebb strandja

Hanakapiai területére érkezve egy igen rémisztő tábla várja az utazót, ami arról tanúskodik, hogy az évek során legalább 83 ember fulladt már bele itt a vízbe. A Kauai's Napali partszakaszon az erős áramlatok és a hatalmas hullámok miatt különösen veszélyes a vízben tartózkodni. Többször előfordult az is, hogy a sekély vízben csónakázók kisodródtak a tengerre, és ott vesztették életüket. 

A világ legnagyobb csúszdája

Schlitterbahn vízividámpark  az USA-ban, Kansas City közelében található szórakoztató komplexum.

A Fortelezban található 41 méter magasról induló Insano csúszda végére 100km/h sebességre gyorsulnak a bevállalós vendégek. A Kansas City-ben épülő tornyot 45 méter magasra tervezik, az utasok pedig az a  száguldást 4 személyes gumicsónakszerű képződményekben ordíthatják végig.

A világ legnagyobb boroshordója

A tizenharmadik századi gyökerekkel rendelkező heidelbergi várkastély előbb a wormsi érsekek, majd a pfalzi választófejedelmek központja volt. Itt található a nyolc és fél méter hosszú, hét méter átmérőjű darab, mely végül 1751-ben készült el, és eredetileg 221 726 liternyi bort fogadott be, de a faanyag száradása miatt ma már ennél valamivel kevesebb, közel 219 ezer liter férne bele. Építéséhez százharminc tölgyet vágtak ki, tetejére pedig csinos méretű táncparkettet építettek.

 

A világ legerősebb sportautója

Koenigsegg Regera – 1500 lóerő

Csak a magyar fülnek hangzik furcsán a svéd sportkocsi-gyártó neve, egyébként nagy elismerés övezi. Már az Agera is elképesztő volt, de a hibrid hajtású Regera az igazi nagy dobás, hiszen 5 literes, 1100 lóerős V8-asához még két darab 245 lóerős elektromotor csaptak, így 3,2 másodperc alatt gyorsul százra és akár a 400 km/órát is megfutja.

A világ legolcsóbb családi háza

Simon Dale, a ház tulajdonosa olyan otthont képzelt el, melynek minden eleme környezetbarát, és aminek a megépítése nem kerül többe 3000 eurónál, vagyis akkori árfolyam szerint egymillió forintnál - a család véleménye szerint ennyiért bárki felépíthet hasonlót. Négy hónapba telt, mire elkészült az építmény, ami a mai viszonylatokban egészen jó aránynak számít.

A világ legnagyobb pitbullja

A Hulk névre hallgató pitbull még csak 17 hónapos, de súlya már meghaladta a 78 kilót, ezzel valószínűleg ő a világ legnagyobb pitbullja. Ez a kutyafajta 2-3 éves koráig nő, így Hulk még korántsem érte el a versenysúlyát.

A világ legdrágább helikoptere

A Sikorsky (Lockheed Martin) tervezte és építette a CH-53K King Stallion (Királycsődör) nevű nehéz szállító helikoptert, amivel az USA tengerészgyalogságát fogják felszerelni.

2018-19 körül állhat szolgálatba a monstrum, ami egyenként nagyjából 122 millió dollárba fog kerülni!

A világ legmagasabb fája

Magassága: 115,61 méter

A Hyperiont 2006. szeptember 8-án fedezte fel Chris Atkins és Michael Taylor. Magasságát Stephen Sillett állapította meg. Korábban a csaknem 113 méter magas Sztratoszféraóriást (Stratosphere Giant) tartották a világ legmagasabb fájának. A Hyperiont a park egy elhagyatott részében találták. Pontos helyét nem tárták fel a nyilvánosság előtt, nehogy a sok emberi látogató megzavarja a környék ökoszisztémáját.

A világ legvékonyabb TV-je

Az LG bemutatta a világ legvékonyabb OLED TV-jét. Nincs 1mm vastag! A falra egy mágneses alátéttel lehet felhelyezni. Ehhez ráadásul jelentős 55"-os képátmérő társul, tehát nem valami kicsi pár centiszer pár centis kis valamire gondoljunk.

A világ legkisebb városa

Belgium déli részén fekvő kisvárosDurbuy már 1331-ben megkapta a városi címet. Parányi mérete ellenére fontos kereskedelmi és ipari központ volt, így válhatott várossá.

Ugyanakkor a világ legkisebb városa elnevezés rajtamaradt, amit még ma is büszkén hangoztatnak a helybéliek, habár az évek során a környező falucskák is beleolvadtak Durbuy-ba, és így már 500 állandó lakója van a vallon településnek.

Turmix
Turmix
Kutatás
Facebook
Keserű sorsok
Keserű sorsok Bazzeg! Kannibálok!!
Még több ilyet: Keserű sorsok

Jukebox - citromzene
Zenedoboz
Hallgass bele abba, amiket mi is szoktunk hallgatni: zenedoboz
Locitrom - Humor - Vicces videók - Viccek