Citromos kosár - tények

Ennél kevesebb anyagból már aligha lehetne bikinit készíteni... három apró csík a legfontosabb részek eltakarására, kis túlzással madzag vékonyságú pántokkal.

A világ legöregebb kutyája

Meghalt Maggie, a világ legidősebb kutyája. Bár gazdája, Brian McLaren nem rendelkezik ezt igazoló dokumentumokkal, de állítja, hogy fia (aki most 34 éves) születése után négy évvel vásárolták a kutyát.

A világ legnagyobb dízelmotorja

13,5 méter magas 26,59 méter hosszú 2600 tonna.

A 14 hengeres, turbófeltöltésű 80 080 KW (kb 112 000 erő) teljesítményű motort a finn Wärtsilä gyártotta és természetesen nem autóba szánták. Az erőmű a világ jelenlegi legnagyobb konténerhajójának az Emma Mærsk-nek segít 16000-nyi konténeres rakományát célba juttatni.

A világ legnagyobb távcsöve

Harminc focipályát tesz ki a világ legnagyobb rádiótávcsöve, melyet öt éven át építettek a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban, egy karsztvölgyben.

Az 50 milliárd forintból öt év alatt felépített távcső mind méretben, mind teljesítményben felülmúlja az eddigi csúcstartót, a 305 méteres parabolatányérral rendelkező  Puerto Ricó-i Arecibo rádiótávcsövet!

A világ legnagyobb fán termő gyümölcse

A jackfruit – legmegfelelőbb magyar elnevezéssel kenyérfa vagy jákafa – az eperfafélék családjába, a kenyérfák nemzetségébe tartozó fafaj, amely Délkelet-Ázsiában őshonos, Bangladesben pedig a nemzet gyümölcseként tisztelik. Ez a Földön az egyetlen, akár 15 méter magasra megnövő fa, melynek termése a törzsén növekszik.

Méreteit tekintve valóban hatalmasnak számít, a gyümölcs legnagyobb példányai a 40 kilót is meghaladhatják. A Guinness-rekordok közé – melyet az indiai Puneban hitelesítettek – 2016 júniusában került be az eddig legnagyobbra „cseperedett” jackfruit: súlya 42,72 kg, hosszúsága 57,15 cm, kerülete 132,08 cm volt.

A világ legdrágább kése

A világ legdrágább kése nemrég 2,1 millió dollárért (356 millió forintért) cserélt gazdát, már neve is sokatmondó: a Kelet Gyöngyszeme. Készítője Buster Warenski, aki minden bizonnyal a világ leghíresebb késgyártóinak egyike.

Warenski kizárólag tőrök gyártására állt rá, a rekorderré vált darabot egy japán ügyfél megrendelésére készítette. A tőr markolata a legfinomabb aranymunkával készült, összesen 153, tízkarátos smaragdot és kilenc ötkarátos gyémántot foglal magában.

A világ leghosszabb börtönbüntetése

2006 óta tartja a leghosszabb büntetések rekordját a Guiness-rekordok könyvében egy thai nő, Chamoy Thipyaso, akit 1989-ben ítéltek összesen 141 ezer 078 évnyi börtönbüntetésre egy akkori árfolyamon 204 millió dolláros kárt okozó piramisjáték szervezéséért, aminek 16 ezer károsultja volt.

A világ leghosszabb sorozata

Többb mint hetven év után véget ért a világ leghosszabb sorozata, az amerikai Guiding Light, amelyet 1937-ben kezdtek el rádiós sorozatként, majd 1952-től televíziós szappanopera lett belőle.

A két főszereplőt alakító színészek: Kim Zimmer és Robert Newman több mint 25 éve játszottak a sorozatban.

A leghosszabb emberi terhesség

1 év 10 napig tartott...

A világ legnagyobb temetője

Wadi Al-Salaam temető Najaf síita szent városnál található iszlám temető Irakban. Wadi Al-Salaam több millió iszlám hívő végső nyughelye, és egyben a világ legnagyobb temetője. A becslések szerint minden évben több mint félmillió holttestet helyeznek el itt végső nyugalomra. A temető 1485,5 hektáros területen fekszik és 10 kilométer hosszan terül el. 

A világ legdrágább hangszere

A mesterhegedű, amelyet 1741-ben készített Guiseppe Guarneri, tizenöt éven át Henri Vieuxtemps (1820-1881) belga zeneszerző tulajdonában volt. A hangszert most Makszim Viktorov orosz milliárdos vásárolta meg, aki nem kívánta elárulni, hogy mennyit fizetett a Guarneriért. Mindössze annyi ismeretes, hogy a vételár "jócskán túlszárnyalta" a 3,54 millió dolláros (633 millió forintos) korábbi, hangszerért fizetett rekordárat.

A világ legnagyobb piaca

A történelmi múltú isztambuli Grand Bazaar a világ legnagyobb fedett piaca, négyezer boltjában naponta mintegy négyszázezer ember fordul meg.

A világ legnagyobb csokija

A világ eddigi legnagyobb csokoládétömbje egészen pontosan 5 tonnát, 7 mázsát, 92 kilót és 50 dekát nyomott. Bizony, ez csaknem 6 tonna. 2011-ben készítették, szélessége és hosszúsága egyaránt négy méter volt, a magassága körülbelül 30 centiméter.

Világ legnagyobb Harcsája

Az International Game Fishing Association hivatalos közleménye szerint a világ "legnagyobb" Harcsája 134,97 kg-os, 245cm hosszú. A halat Zsédely Attila ajkai horgász kerítette horgára a Pó folyón.

A legnagyobb cápa

Extrém nagy – a híradások szerint –, hét méter hosszú volt az a nagy fehér cápa, amely a dél-ausztráliai Marino Rocks közelében bukkant fel. A hatóságok átmenetileg lezárták a környék strandjait a fürdőzők és a szörfösök előtt.

Turmix
Turmix
Kutatás
Facebook
Keserű sorsok
Keserű sorsok Aki nem hülye, az haljon meg!!!
Még több ilyet: Keserű sorsok

Jukebox - citromzene
Zenedoboz
Hallgass bele abba, amiket mi is szoktunk hallgatni: zenedoboz
Locitrom - Humor - Vicces videók - Viccek